Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dotyczące ogólnej koncepcji domu.Garaż czy bez to bez większego znaczenia.Zalety i wady czy w bryle czy poza znam.

Budżet na sam dom, ale z meblami i kwiatkami w oknach 0.5mln(więc raczej lukarny,balkony i skomplikowane projekty odpadną) ,nieprzekraczalny nawet o 1zł (najlepiej 450tys +10% na niespodzianki)

1.Typowa parterówka maks 130m dach 4-spadowy

2.Parterówka powiedzmy 110-115 na dole, plus poddasze do pózniejszej adaptacji na dodatkowy pokój( plus jakieś tam pomieszczenie np hobby czy cokolwiek innego)dach 4 spadowy więc na górze miejsca przy powierzchni parteru 110-115 pewnie wyjdzie ze 45-50m(tej powyżej 1.90)

3.Parter + poddasze użytkowe powierzchnia 140m

Ad1.130m bo widzę dość w miarę pokoje ,salon , kuchnie przy tej powierzchni domu parterowego np projektM36 Spokojna przystan z muratora z garażem jednostanowiskowym http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=539

Ad2.110-115m na dole żeby salon, kuchnia, pom gosp, wiatrołap (sensowny nie 1.8m) i dwie lub trzy sypialnie,a na górze-ile wyjdzie przy 4spadowym dachu np duża sypialnia 20m i coś tam jeszcze.

Ad3.140m to chyba minimum żeby na dole salon chociaż 30m, kuchnia i jedna sypialnia chociaż 13-14m a na górze 2-3sypialnie

Wydaje się ,że poddasze do pózniejszej adaptacji to za drogi gips przy 4-spadowym dachu.Podłoga normalna i masę skosów które trzeba obrobić ,ocieplić po to by zyskać klimat i jeden pokój na górze plus jakieś hobby.

Wydaje się,że 4 spad w ogóle bez sensu ze względu na skosy ,niewygodę itp.Nie lubię aż takich skosów.

Stąd zdecydowałem ,że jeśli 4 spad i coś na górze to jedna duża sypialnia+hobby.

Jeśli poddasze użytkowe to dwuspadowy

Lub zwykła parterówka.

Jaka koncepcja z trzech powyższych pozwoli zamknąć się w kwocie 450-500tys -jak napisałem powyżej, to kwota na sam dom ale z meblami i kwiatkami w oknach.Sam palcem nie dotykam bo nie potrafię.Najlepiej jedna solidna firma.

Jeśli ktoś doczytał do końca i zechce pomóc to będę naprawdę szalenie wdzięczny.Wiem ,że to jedyne miejsce w internecie gdzie można spotkać tylu dobrych doradców , stąd moja prośba.Dzięki bardzo z góry!

P.S działka z wjazdem od południa,ale nie muszę mieć tradycyjnych rozwiązań w 100% np salon od południa.Może być od północnego zachodu.Byle ogród za domem nie przed

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dwie uwagi:

1.sypialnia 20 m2 jest stanowczo za duza. W sypialni śpisz i...... ten tego. !6 m 2 w zupełnosci wystarcza. No chyba ze planujesz orgie. Wtedy ok. Tylko zaproś. :wink:

2. jesli budowałbym drugi raz, to wolałbym parterówkę z nieużytkowym poddaszem. Bez wylewanego stropu. Stropy, zabudowa poddasza i schody są relatywnie drogie.

Zobacz projekt SOPRAN 4, 3 lub 2 (ekonomiczny i w/g mnie b. funkcjonalny)

Buduje taki, wjazd od poł-wschodu, taras od zachodu. Można wyrobić się za 300-350 tyś.

http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran_4/default.asp

i jego real:

http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran_4/realizacje.asp?file=sopran_4_r1.jpg&id_projekt=161&main=projekt

[/b]

Budując koncepcję domu weź pod uwagę następujące rzeczy:

Mieszkając we własnym domku nie da się uniknąć posiadania jakiegoś pomieszczenia gospodarczego na kotłownię, przechowywanie rowerów, kosiarki, kwiatów z tarasu zima itp.

Obserwuję że zwykle każdy pełnoletni mieszkaniec jeździ własnym samochodem który trzeba gdzieś parkować

Stad proponuję rozważenie koncepcji domu z pełnym podpiwniczeniem gdzie zmieści się garaż dwustanowiskowy, kotłownia, składzik, warsztacik, pokój hobby. Nie jestem zwolennikiem poddaszy użytkowych które ze względu na duże powierzchnie wymagające ocieplenia nie są tańsze od pomieszczeń o pełnej wysokości a są znacznie ciaśniejsze. Stąd uważam że warto byłoby rozważyć budowę domu parterowego bez poddasza użytkowego z pełnym podpiwniczeniem. Strop nad parterem lekki z ułożonym na nim ociepleniem. Gdyby nie dało się wszystkich funkcji umieścić na parterze to zrobić strop i piętro na pełną wysokość i przykryć dachem o niewielkim nachyleniu. Wyjdzie stosunkowo smukły budynek o obrysie 8x10 m. Jego wysokość można zmniejszyć optycznie obsypując go ziemią pochodzącą z wykopu pod piwnicę. Zwróć uwagę że stare domy na wsiach budowane są zwykle jako parterowe z pełnym podpiwniczeniem. I nie jest prawdą że piwnica jest droższa niż podobne pomieszczenia stawiane na poziomie terenu..

dwie uwagi:

1.sypialnia 20 m2 jest stanowczo za duza. W sypialni śpisz i...... ten tego. !6 m 2 w zupełnosci wystarcza. No chyba ze planujesz orgie. Wtedy ok. Tylko zaproś. :wink:

2. jesli budowałbym drugi raz, to wolałbym parterówkę z nieużytkowym poddaszem. Bez wylewanego stropu. Stropy, zabudowa poddasza i schody są relatywnie drogie.

może to moje odczucia subiektywne ale w 6m2 kwadratowych to bym się czuł jak w klatce i nie miał czym oddychać :D

obecnie mam sypialnie 17m2 , generalnie to też moje odczucie pokoje po 10m2 to też niesamowite klity , w które jak coś wstawisz to nie ma jak się ruszyć

wg mnie normalne wym to >14m2

optymalnie pokoje 16-20 m2

salon 35-50m2

ale każdy ma własne gusta i o gustach się nie dyskutuje :wink:

oczywiście można powiedzieć , że salon 45 m2 to głupota bo kiedyś ludzie mieszkali w mieszkaniach tej wielkości ale kiedyś też prano na tarce i co z tego nic :D

wg mnie wybierz projekt i poszukaj tego gdzieś w fazie realizacji i zobacz czy Ci kubatura pomieszczeń pasuje i się dobrze tam czujesz , bo wydasz kupę kasy , stracisz sporo czasu naużerasz się z wykonawcami a na końcu stwierdzisz , że to nie to :wink:

i jeszcze jedno dajcie sobie spokój z tymi projektami bez stropów bo będziesz potem codziennie siedział w salonie patrzał na sufit się wku... ,że pęka i pracuje :wink:

Dzięki za porady.

Mariankossy projekt ok , ale ja muszę mieć sypialnie na parterze jedną przynajmniej jeśli to będzie typowy dom z poddaszem.

Generalnie, typowego z poddaszem raczej na pewno nie chcę.

Zgadzam się w 100% że pokoje min 12 do 16m.Zgadzam się ,że musi być spore pom.gosp. ,chętnie spiżarka , salon minimum trochę ponad 30m.

Pytanie jest, czy jest sens robić taką parterówkę 110-115 w parterze i poddasze do pózniejszej adaptacji którego wyjdzie przy 4spadowym dachu pewnie ze 40-50m.Takie coś super by mi pasowało.Na dole normalny dom parterowy, na górze sypialnia lub dwie lub sypialnia córki + jakiś pokój hobby.Nie wiem tylko czy to nie najdroższy wariant.Bo na dole musi mieć te min 110-115 żeby spełniało funkcje parterówki jako tako np Dom Pod Jarząbem z Archonu(podoba mi się wewnątrz nie podoba za bardzo na zewnątrz).A na górze wyjdzie( bez lukarn i balkonów), jak pisałem jedna sypialnia +hobby.W sumie wyjdzie ze 150-160m których tak bardzo nie potrzebuje.Tyle ,że schody dają jednak swój klimat...

Wychodzi mi na razie ,że najlepiej parterówka 130m np ten do którego link podawałem na początku- M36 Spokojna przystań z muratora

Ale córka mówi że bez schodów to jak w bloku.........

Ale córka mówi że bez schodów to jak w bloku.........

nie słuchaj córki buduj parterowy na końcu i tak zostaniesz w nim Ty z małżonką

pomyśl w ten sposób

co do pomieszczenia gospodarczego to raczej bym myślał o tym , żeby tam wstawić deskę do prasowania i suszarkę a nie pakował tam brudną kosiarkę i rowery takie klamoty to można trzymać w ładnej drewutni podzielonej 1/3 na ten cel

Moim zdaniem ta parterówka ma doskonały układ pomieszczeń. Żeby poprawić sobie i córce doznania estetyczne możesz otworzyć salon do dachu i dać okna w dachu w części salonowej (np trzy obok siebie). Efekt wizualny doskonały tylko trochę niepraktyczne (mam na myśli mycie tych okien i stratę ciepła przez dużą kubaturę). To otwarcie zrobiłabym w części kominkowej mniej więcej połowa salonu i okna dachowe nad tą ścianą gdzie jest jedno wyjście.

minusem czterospadowego dachu oprócz zmniejszonej powierzchni na poddaszu jes też znacznie zwiększona powierzchnia do pokrycia a więc spore pieniądze ( bo dodatkowy koszt więźby, folii lub desek, dachówki ...) - to jest bardzo drogi etap !!!

kolego chyba nie przeczytałeś całości wątku tu chodzi o to , żeby właśnie nie robić poddasza , które wg mnie jest sporo droższe niż większy dach z uwagi na jego wykończenie , schody , oknami połaciowe itd.

stąd m.in wg mnie do łask za chwilę szczególnie wśród developerów wrócą "pudełka" czytaj nowoczesne domy sporo tańsze w wykonaniu gdzie cena za m2 będzie taka sama a realizację tańsza i wszystko pod szyldem nowoczesnej willi :wink:

mam tylko nadzieje , że z tego tytułu jakieś lobby nie zacznie gmerać przy planach zagospodarowania i podmiejskich terenach będzie : pudełko , czterospadowy, pudełko itd :D

t;]

kolego chyba nie przeczytałeś całości wątku !!!

nie kolego tylko koleżanko. Wątek przeczytałam a czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz ?

twierdzisz, że

[

tu chodzi o to , żeby właśnie nie robić poddasza !!!

a sam autor wątku mówi :

"poddasze do pózniejszej adaptacji którego wyjdzie przy 4spadowym dachu pewnie ze 40-50m.Takie coś super by mi pasowało.Na dole normalny dom parterowy, na górze sypialnia lub dwie lub sypialnia córki + jakiś pokój hobby"

Tak więc to chyba nie mi się kłania czytanie ze zrozumieniem ...

Ale nie o tym chciałam.

Sama mam poddasze do późniejszej adaptacji, dach czterospadowy który kosztował kupę kasy - mimo że kryty "tylko" gontem i dlatego zwróciłam autorowi uwagę na ten aspekt. Dach czterospadowy jest dużo droższy od dwuspadowego. Ale (dla mnie) piękniejszy - więc bez żalu.

Dzięki kolejne, wiedziałem ,że nie ma jak forum muratora :D

Wlaśnie chodzi o ten 4spadowy dach dość,że drogi w wykonaniu, drogie zrobienie poddasza to jeszcze masę skosów i mała praktyczność.Stąd odrzuciłem dom z poddaszem użytkowym i dachem 4spadowym.

Ale odrzucilem też dom partrowy z dachem dwuspadowym bo wygląda jak stodoła lub kurnik.

Tak więc pozostały:

- parterówka z czterospadowym(strop jednak nie drewniany raczej)

- parter+poddasze i dwuspadowy dach

- parterówka z czterospadem i poddaszem do adaptacji ale o funkcji nie klasycznego poddasza typu 3sypialnie i łazienka,tylko jak wcześniej pisałem np hobby + jeden duży pokój itp

I teraz : parterówka np Spokojna przystań Muratora na 126m kwadratowych ma 3 dość w miarę duże pokoje,duże pom.gosp,dużo miejsca w garażu na kolejne pom. gosp,duży wiatrołap,salon 31.5m, duża ponad 13m kuchnię, spiżarkę,zadaszony taras, wyjście na taras z kuchni,salonu , sypialni.Słowem ma w/g mnie dużo na 126m.Może bym chciał ten najmniejszy niespełna 12m pokój powiększyć jakoś.Ma też wyrażnie oddzieloną część dzienną od nocnej.Wada-wejście od razu na salon,ale cóż nie można mieć wszystkiego.Jest też wersja z 2 stanowiskowym garażem.I pasuje ten projekt w miarę na działkę z wjazdem od południa.

Taki dom z poddaszem ,żeby to jakoś wyglądało na dole (salon i sypialnia i kuchnia i wiatrołap i pom gosp) i oferował podobne rzeczy musi mieć minimum 140m-150m-tak mi wygląda z projektów które obejrzałem.

Ostani-poddasze do pózniejszej adaptacji-czy warto ładować tyle kasy na pokój hobby jedną sypialnie i klimat schodów.

Noi podstawowa rzecz - co najbardziej za kwotę 450maks500tys z meblami i kwiatami w oknach wykonane przez jednego wykonawcę.

Dzięki kolejne, wiedziałem ,że nie ma jak forum muratora :D

Wlaśnie chodzi o ten 4spadowy dach dość,że drogi w wykonaniu, drogie zrobienie poddasza to jeszcze masę skosów i mała praktyczność.Stąd odrzuciłem dom z poddaszem użytkowym i dachem 4spadowym.

Ale odrzucilem też dom partrowy z dachem dwuspadowym bo wygląda jak stodoła lub kurnik.

Tak więc pozostały:

- parterówka z czterospadowym(strop jednak nie drewniany raczej)

- parter+poddasze i dwuspadowy dach

- parterówka z czterospadem i poddaszem do adaptacji ale o funkcji nie klasycznego poddasza typu 3sypialnie i łazienka,tylko jak wcześniej pisałem np hobby + jeden duży pokój itp

I teraz : parterówka np Spokojna przystań Muratora na 126m kwadratowych ma 3 dość w miarę duże pokoje,duże pom.gosp,dużo miejsca w garażu na kolejne pom. gosp,duży wiatrołap,salon 31.5m, duża ponad 13m kuchnię, spiżarkę,zadaszony taras, wyjście na taras z kuchni,salonu , sypialni.Słowem ma w/g mnie dużo na 126m.Może bym chciał ten najmniejszy niespełna 12m pokój powiększyć jakoś.Ma też wyrażnie oddzieloną część dzienną od nocnej.Wada-wejście od razu na salon,ale cóż nie można mieć wszystkiego.Jest też wersja z 2 stanowiskowym garażem.I pasuje ten projekt w miarę na działkę z wjazdem od południa.

Taki dom z poddaszem ,żeby to jakoś wyglądało na dole (salon i sypialnia i kuchnia i wiatrołap i pom gosp) i oferował podobne rzeczy musi mieć minimum 140m-150m-tak mi wygląda z projektów które obejrzałem.

Ostani-poddasze do pózniejszej adaptacji-czy warto ładować tyle kasy na pokój hobby jedną sypialnie i klimat schodów.

Noi podstawowa rzecz - co najbardziej za kwotę 450maks500tys z meblami i kwiatami w oknach wykonane przez jednego wykonawcę.

Ktoś coś jeszcze doradzi?

A zielonooka ,taka fajna dziewczyna w doradzaniu, zagląda cały czas na to forum?